Cu fiecare actiune pe care o intreprindem, corpul nostru se resimte. Iar o data cu trecerea anilor, micul nostru templu muscular va trebui sa fie din ce in ce mai ingrijit pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata.
Conform raportului realizat de British Broadcasting Corporation, efectele exercitiilor asupra sistemelor organismului, se resimt atât imediat cât și în timp.
Cand incepeti sa faceti exercitiul, veti fi constienti de contractia musculara mai frecventa, de o temperatura mai ridicata a corpului, de frecventa cardiaca si de cresterea ratei de respiratie.
Pe masura ce corpul se adapteaza la un regim regulat de exercitii fizice, veti vedea efecte pozitive in ceea ce priveste antrenamentul pe termen lung, cum ar fi o inimă mai sanatoasa, oasele mai dense și capacitatea de a respira mai profund.

Efectele asupra sistemului muscular si ale scheletelui
In conformitate cu manualul Merck, pierdeti masa musculara, puterea si densitatea osoasa pe masura ce imbatraniti, desi pierderile pot fi in mod semnificativ mai blande, prin practicarea exercitiilor fizice in mod regulat.
Efectele imediate ale exercitiilor fizice asupra sistemului muscular includ contractia musculara mai frecventa, imbunatatirea circulatiei sangelui in muschi si cresterea temperaturii musculare.
De-a lungul timpului, cu o pregatire obisnuita, adaptarile apar atat in ​​sistemul dumneavoastra muscular, cat si in cel al scheletului dumneavoastra, afirma raportul BBC. Una dintre cele mai importante adaptari ale antrenamentului este cresterea latimii si densitatii oaselor, ceea ce reduce probabilitatea vatamarii osoase, cum ar fi o fractura.
Exercitiile regulate imbunatatesc forta muschilor, tendoanelor si ligamentelor, care la randul lor ajuta la stabilizarea articulatiilor. De asemenea, imbunatateste si ajuta la mentinerea flexibilitatii articulare si determina hipertrofia sau cresterea muschilor.
Cu antrenamentul, rezistenta musculara se imbunatateste, ceea ce inseamna ca dureaza mai mult sa atingi un prag in care muschii vor fi obositi, atunci cand faci o munca fizica, mai ales sarcini repetitive.

Efectele asupra sistemului cardiovascular
Potrivit unui articol din revista "Sistemul circulator" din 1996, puteti folosi exercitiile fizice ca un instrument pentru a va imbunatati capacitatea de a folosi oxigenul si a realiza efort fizic, indiferent daca aveti un nivel bun al sanatatii sau daca ati fost diagnosticat cu probleme cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca.
Cand incepeti sa va antrenati, sangele este distribuit in muschii dvs. din alte zone ale corpului, inclusiv din intestin.
Temperatura sangelui creste si vasele de sange din vecinatatea pielii se dilata pentru a provoca racirea totala a corpului.
Conform raportului BBC, efectele antrenamentului regulat asupra sistemului cardiovascular includ următoarele:

  • O crestere a dimensiunii si fortei musculare a inimii, o crestere a capacitatii cardiace (cantitatea de sange pe care inima dumneavoastra o poate pompa intr-un minut );
  • O rata a pulsului de repaus mai scazuta, o capacitate sporita de recuperare dupa efort fizic si o probabilitate scazuta de a dezvolta boli de inima.

Alte modificari pe termen lung ale sistemului cardiovascular cu exercitii fizice includ un numar mai mare de capilare (mici vase sanguine) in muschii dumneavoastra si cresterea volumului celulelor rosii din sange si a volumului total de sange.

Efecte asupra sistemului respirator
Conform Asociatiei Americane De Studiu al plamanilor, rolul principal al sistemului respirator este de a aduce aer proaspat in organismul dumneavoastra si de a elimina gazele reziduale.
Asemenea sistemelor musculare, scheletice si cardiovasculare, sistemul respirator obtine atat beneficii pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Raportul BBC noteaza ca efectele imediate ale exercitiilor fizice asupra sistemului respirator includ cresterea frecventei respiratiei si a volumului tidal ​​(cantitatea de aer pe care o inhalati sau expirati din plamani intr-o singura respiratie).
Efectele pe termen lung ale exercitiilor asupra sistemului respirator ajuta la imbunatatirea eficientei respiratiei prin consolidarea diafragmei si a muschilor intercostali (doi muschi importanti pentru respiratie) si reglarea numarului maxim total de alveole (saculetele mici aflate la capatul terminalului  sistemului pulmonar in care se produce schimbul de gaz).
Alte efecte pe termen lung ale exercitiilor fizice asupra sistemului respirator includ o crestere a capacitatii vitale (cantitatea de aer pe care o puteti expira in mod controlat dupa o respiratie profunda) si o crestere a cantitatii de oxigen livrate corpului dumneavoastra si eliminarea dioxidului de carbon.

Asadar, este imperios necesar sa avem grija de corpul nostru, sa efectuam in mod regulat exercitii fizice, pentru a mentine fundatia solida a templului nostru muscular de vis, numit organism!